Nederlands

Renée van Wegberg is een veelzijdige zangeres en actrice, vooral bekend van haar werk in het theater.

Theater
In 2017 was ze te zien in de rol van Liesbeth List in de gelijknamige voorstelling over haar leven. Hiervoor won ze de Musical Award voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol in 2018. In het najaar van 2019 toerde Van Wegberg door het land met haar met vier- en vijfsterren bekroonde theaterconcert Renée van Wegberg zingt List, Shaffy & Piaf. Aansluitend maakte ze een eigen programma met de liedjes van Alanis Morissette.

In seizoen 2020/2021 zal Renée te zien zijn met haar nieuwe one-woman show Renée Doet De Dames, waar ze een ode brengt aan het lied van Nederlandse zangeressen. Na deze tour, die loopt tot en met februari 2021, zal ze wederom te zien zijn, in de hoofdrol als Alison Bechdel, tijdens de reprise tournee van de met prijzen overladen musical Fun Home. Fun Home stond in de zomer van 2019 al twee weken in het International Theater Amsterdam (ITA). Ook voor deze laatste rol won van Wegberg in januari 2020 de Musical Award voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol. In augustus 2021 speelt Renée de hoofdrol in De Freule, een nieuwe musical over de rebelse en fanatieke orangiste Judith van Dorth.

Nog voordat ze afstudeerde van het conservatorium in Rotterdam vertolkte ze haar eerste grote rol in de familiemusical Annie (2005), die van Grace Farrell. Vanaf daar volgde de ene na de andere rol. Ze ging naar Keulen om de Duitse cast van We Will Rock You (2008) te versterken en kwam weer terug voor het spelen van de Vertelster in de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat (2008). Voor deze rol werd ze genomineerd voor een Musical Award voor Beste Vrouwelijke hoofdrol. Na deze vocaal uitdagende rol kon Renée haar komische kant laten zien in Urinetown (2010). In de felbegeerde rol van Elphaba, de groene heks in de hitmusical Wicked (2011) vloog ze op haar bezemsteel door het Circustheater in Scheveningen en werd een wens van haar bucketlist weggestreept.

Andere musicals die Renée op haar naam heeft staan zijn Expeditie Eiland (2018), de musicalcomedy Nonsens (2016), Vijftig tinten de parodie (2014) en ze speelde Suzanne in Tick Tick Boom! (2014), waarvoor ze werd genomineerd voor beste vrouwelijke bijrol.

Toneel
Renée was onderdeel van de vrouwencast van de wereldberoemde Vagina Monologen (2011), speelde in de hilarische Hommage aan Hitchcock De Man Die Het Wist (2013) en in de toneelcomedy Kinderen geen bezwaar (2014).

Concerten
Naast haar muzikale soloprogramma’s Renée van Wegberg zingt List Shaffy & Piaf (2019), en Renée Doet De Dames (2020), was Renée solist in Vive La France (2015), Vive La France 2 (2017) en speelde Maria Magdalena in de concertante versie van Jesus Christ Superstar (2013/2015). Ze zong in Musicals in Ahoy (2006), Musical Classics (2012) en tijdens het 25 jarig jubileumconcert voor Koningin Beatrix. Ze toerde door China met het orkest Symphonic Impulse en verleende haar medewerking aan een Hommage aan Annie M.G. Schmidt, Stephen Sondheim, in het M-Lab theater in Amsterdam. Ook is ze al jaren solist bij A Night Between The Stars in het Beatrix Theater in Utrecht.

Animatie
Verder leent Renée al meer dan tien jaar haar stem aan vele tekenfilms, waaronder die van Koningin Iduna, de moeder van Elsa en Anna in Frozen 2 (2019) en Sina in de film Vaiana (2016). Ook is ze o.a. te horen in Paw Patrol, Barbie’s Dreamhouse Adventures, Moomin Vallei, Spirit Riding Free, en All Hail King Julian.

Vocal Coach
Sinds 2013 is Renée zangcoach en begeleid vocalisten, van amateurs tot collega-professionals, in hun ontwikkeling op het gebied van zangtechniek en interpretatie.